torsdag 24 september 2015

Bryggdag!

Idag har jag bryggt lite mer öl, enbart av den anledning att det är roligt. lite experimenterande osv... Det enda jag saknar är en bryggspellista. Den måste va ganska lång för idag tog det ca 8h. Men de e lungt, somnade nyss lite framför datorn med filmen Tomorrowland på (och klockan var då 20). Som sagt så bryggde jag lite öl idag, fick ut totalt 11 liter IPA, Indian Pale Ale. Den öltypen fick sitt namn av Britterna som på 1700-talet skulle transportera ale till Indien. Då var man tvungen att lägga i mer humle och alkohol för att drycken skulle klara den långa resan bort till Indien.  Här kommer lite bilder från bryggningen, ställ frågor om ni undrar vafan jag sysslar med.

Pilsnermalt från Halmstad, Carapale, en karamellmalt från Finland och lite Svenskt Havregryn. Dessa tre gör basen till min IPA de lägger jag i en kylbox med 65-gradigt vatten i 75 minuter. Då är det tanken att ett sockerutbyte görs mellan vattnet och malten. Detta kallas att mäska.




Nästa steg är att Laka. Då har jag två hinkar på 30 liter vardera, en med 500 små hål i som blir som en stor sil, och en med tappkran. Så att jag kan reglera flödet. Jag sätter hinkarna i varandra. Så häller man helt enkelt mäsken ner i lakkärlen. Alltihopa, malt och vatten. Då blir korngröten ett sorts filter som man gång på gång silar vörten igenom för att samla upp smaker och socker.  Sen mäter jag upp så jag får ut cirka 15 liter vört, räknar med att jag kokar bort ca 5 liter under nästa steg.




Steg tre. Kok. Nu ska det koka i ungefär 60 minuter. Medans vörten värms upp väger jag upp humle och klarningsmedel. Humlen som läggs i först kallas bitterhumle, det är den humlen som ger ölen sin beska. när det är en kvart kvar tillsätter man det som är smakhumlen, och sist det som är aromhumlen. Den ska inte vara med när det kokas utan bara ligga i när vörten kyls ner.



Sen kyler man ner vörten till 20 grader ungefär. antingen med en kylspiral, eller som jag gör med vattenbad, vilket tar betydligt längre tid. När ölen e nere i rumstemperatur e det dags för filtrering så man får bort alla humlerester innan jäshinken. Här finns det många teorier om hur man ska göra, jag kör iaf med en saftsil, använder man en saftsil slår man två flugor i en smäll. Man syresätter nämligen vörten helt fantastiskt i fallet och förbereder för jästen. Det negativa är att saftsilen sätts igen väldigt snabbt så man får hålla på och rensa med en sked hela tiden. Sen ska det i lite jäst, locket ska på och förses med ett vattenlås, så luft kan komma ut men bakterier håller sig borta


Sen sparar man ungefär en dl till hydrometern så man kan mäta sockerhalten i vörten. det gör man både före och efter för att kunna få fram alkoholhalten i ölet. Enligt mitt recept så hamnar jag på 7% men det är tre veckors jäsning kvar tills jag får reda på det. sen är det ytterligare tre veckors jäsning på flaska. Men om 9 dagar ska jag öppna tunnan och torrhumla.


Peace out 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Summa sidvisningar